Drukuj

PRACA W KANADZIE DLA UCZNIÓW

Posiadając wizę turystyczną i studencką nie można pracować w Kanadzie, aczkolwiek są od tej reguły wyjątki. Wyjątki te dotyczą posiadaczy wizy studenckiej (study permit), który jednak musi uzyskać oddzielne pozwolenie na pracę (work permit). Bez pozwolenia na pracę posiadacze wizy studenckiej mogą pracować jedynie na terenie (on-campus) szkół policealnych (w tym szkół wyższych), pod warunkiem, że są to szkoły państwowe lub prywatne mające prawo nadawać stopnie naukowe.

Pozwolenie na pracę (work permit) dla ucznia (studenta) może zostać wydane w biurze imigracyjnym w Kanadzie jeśli zostanie spełniony jeden z poniższych warunków:

  • student uczy się w państwowej szkole policealnej (wyższej), która ma podpisane odpowiednie porozumienie z kanadyjskim urzędem imigracyjnym (zob. lista uczelni); o pozwolenie na pracę poza terenem szkoły (off-campus) student taki może wystąpić po 6 miesiącach nauki; pracować może maksymalnie 20 godzin tygodniowo (40 godzin tygodniowo w czasie wakacji);

  • planowane zatrudnienie jest integralną częścią programu kursu (tzw. praktyka zawodowa - co-op / internship programs);

  • posiadacz wizy studenckiej pomyślnie ukończył studia wyższe i chce pracować przez maksimum 2 lata w związanej ze swoimi studiami branży;

  • student szkoły prywatnej (w tym językowej) znajdzie w Kanadzie ofertę pracy, potwierdzoną przez departament rządowy Service Canada.

Szczegóły dostępne są na stronie Citizenship and Immigration Canada - kanadyjskiego departamentu imigracyjnego.

Różnorodne oferty pracy w Kanadzie można znaleźć w internecie na stronach rządowej agencji pracy Job Bank.

 

Jeśli chcesz zarezerwować miejsce na kursie w kanadyjskiej szkole językowej wypełnij formularz zgłoszeniowy.