Znajdź nas na mapie  AS School of English, ul. Armii Krajowej 28a, 05-410 Józefów   Zadzwoń do nas 22 7893786  Napisz do nas maila biuro@asenglish.pl   Porozmawiaj z naszym konsultantem poprzez Skype Porozmawiaj z naszym konsultantem na Gadu Gadu
PDF Drukuj

PRACA W IRLANDII

Od 1 maja 2004 obywatele Polski nie potrzebują żadnych pozwoleń  na podjęcie pracy w Irlandii.  Oznacza to, ze każda osoba z Polski może podjąć pracę w tym kraju w dowolnym wymiarze godzin, na takich samych zasadach, jak Irlandczycy.

Dużym plusem tej możliwości jest szansa sfinansowania pobytu na kursie językowym wynikami własnej pracy. Szukaniem pracy każdy uczestnik kursu zajmuje się samodzielnie lub może skorzystać z biur pośrednictwa pracy (employment agencies), których lista jest dostępna w internecie: http://www.goldenpages.ie/ (do wyszukiwarki należy wpisać "Employment Agencies" i wybrać miasto). Poszukiwania najlepiej zacząć od państwowych biur pośrednictwa pracy FÁS, np. w Dublinie przy 27/33 Upper Baggot Street (Dublin 4).

Inny przydatne adresy internetowe (agencji pracy i stron informacyjnych):

Strony internetowe irlandzkich gazet z ogłoszeniami pracodawców:

Polecamy także poradnik serwisu Emigrant Advice zatytułowany "Codzienne Życie w Irlandii - Przewodnik dla nowoprzybyłych".

W zasadzie znalezienie pracy dorywczej nie jest trudne. Dużym atutem jest oczywiście dobra znajomość angielskiego. Najczęściej są to takie prace, jak: kelner/ka, barman, pracownik kuchni w hotelach, restauracjach itp., praca w firmach budowlanych, hurtowniach, supermarketach, sprzątanie biur, opieka nad dziećmi oraz osobami starszymi.

Informacje dotyczące praw cudzoziemców zatrudnionych w Irlandii znajdują się na stronie internetowej irlandzkiego Ministerstwa Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia (Department of Enterprise, Trade and Employment): http://www.entemp.ie/. Wysokość minimalnego wynagrodzenia może się różnić w zależności od sektora, jednak z reguły minimalna stawka brutto za godzinę pracy to (dla osoby pełnoletniej): ?6.92 (jeśli nigdzie wcześniej się nie pracowało), ?7.79 (jeśli ma się co najmniej roczne doświadczenie w pracy), ?8.65 (jeśli ma się co najmniej dwuletnie doświadczenie w pracy). Przy typowych pracach studenckich kształtują się one zazwyczaj w granicach ?7-10 za godzinę.

Odprowadzany bezpośrednio przez pracodawcę podatek wynosi 20% jeśli płaca brutto nie przekracza 34000 EURO rocznie plus 41% nadwyżki ponad 34000 EURO. Kwota wolna od podatku to 1760 EURO. Szczegółowe informacje dotyczące podatków dostępne są na stronie http://www.revenue.ie/.

Pracodawca odprowadza również składkę na ubezpieczenie społeczne, tzw. PRSI (Pay Related Social Insurance), której wysokość zależy od zarobków (z reguły 4%). Zwolnieni od tej składki są pracownicy zarabiający mniej niż ?339 brutto tygodniowo. Oprócz składki na ubezpieczenie społeczne, płacisz także składkę zdrowotną w wysokości 2% zarobków. Wyjątkiem są osoby, które zarabiają poniżej ?480 brutto tygodniowo.

Aby móc rozpocząć pracę trzeba mieć numer identyfikacyjny (coś w rodzaju polskiego NIP-u), tzw. Personal Public Service (PPS) Number. W celu jego otrzymania należy zgłosić się z paszportem i adresem zakwaterowania do lokalnego biura Social Welfare - Departamentu Opieki Społecznej (ich lista dostępna jest tutaj) i wypełnić stosowny formularz.

Przed rozpoczęciem pracy twój pracodawca powinien dać Ci do wypełnienia specjalny formularz podatkowy, tzw. Form 12A (Application for a Certificate of Tax Credits and Standard Rate Cut-Off Point), który należy wysłać do lokalnego urzędu skarbowego, aby uzyskać certyfikat podatkowy (Certificate of Tax Credits). Certyfikat ten jest potrzebny, abyś nie płacił tzw. podatku awaryjnego (Emergency Tax), który jest o wiele wyższy od normalnego.

Na koniec każdego roku podatkowego każdy pracodawca musi dać Ci formularz P60, który jest świadectwem płacy, zapłaconego podatku oraz obciążeń na świadczenia socjalne, które odciąga pracodawca. Z kolei kiedy rezygnujesz z pracy, Twój pracodawca musi dać Ci formularz P45.

Osoby podejmujące pracę i pozostające lub mające zamiar pozostać w Irlandii dłużej niż 3 miesiące powinny (choć nie jest to obowiązek) po przyjeździe do tego kraju zarejestrować się na pobyt stały w placówce biura imigracyjnego Garda National Immigration Bureau (GNIB). W Dublinie mieści się ono przy ulicy 13-14 Burgh Quay, poza nim są to lokalne posterunki policji (tzw. Gardy). Do rejestracji wymagane będą: aktualny paszport lub dowód tożsamości, 3 fotografie oraz zaświadczenie od pracodawcy (lub w przypadku osób samozatrudniających się ? potwierdzenie z izby handlowej oraz dokumenty dotyczące wyników finansowych firmy) lub ze szkoły (jeśli się uczysz). Rejestracja jest bezpłatna, a po jej dokonaniu otrzymuje się kartę pobytu (residence permit) na 5 lat.

Obywatel polski podejmujący pracę w Irlandii nie może korzystać z żadnej pomocy socjalnej państwa, np. z zasiłku dla bezrobotnych, jeśli straci pracę. Prawa do pobierania tego rodzaju świadczeń nabywa dopiero po dwóch latach pracy i mieszkania w Irlandii. Jeśli ktoś po dwóch latach będzie chciał skorzystać z pomocy społecznej, to "residence permit" ułatwi mu udowodnienie, że przez ten okres pracował i mieszkał w Irlandii.

Poza tym należy otworzyć konto w irlandzkim banku, w czym pomaga szkoła. Oto adresy internetowe największych banków w Irlandii:

Przy zakładaniu rachunku trzeba przynieść do banku 1 lub 2 dokumenty tożsamości (np. paszport, prawo jazdy), a także poświadczenie adresu zamieszkania w Irlandii (np. ostatni rachunek za prąd lub telefon). Pomocny jest także list od szkoły poświadczający status studenta lub potwierdzenie z pracy o zatrudnieniu i deklarację przekazywania pieniędzy na konto.

Wszystkie szczegóły dotyczące pracy w Irlandii znajdziecie Państwo na: http://www.irelandjobs.pl/ (serwis po polsku).

 

Jeśli chcesz zarezerwować miejsce na kursie w irlandzkiej szkole językowej wypełnij formularz zgłoszeniowy.

 

Copyright ©2000-2017 AS School of English Language Travels

 
Do jakiego kraju chciałbyś wyjechać na naukę angielskiego?