Drukuj

PRACA NA MALCIE

Po 1 maja 2004 r., obywatele Unii Europejskiej (w tym obywatele polscy) i ich rodziny mają prawo do podjęcia pracy na Malcie. Oznacza to, że Malta, jako nowy członek Unii Europejskiej, w przeciwieństwie do wielu innych państw europejskich, nie wprowadziła w stosunku do Polski żadnych okresów przejściowych, zatem obywatele polscy mogą podejmować legalnie zatrudnienie bez ograniczeń. Dodatkowe informacje dostępne są na stronie: europa.eu.int/eures.

Jednakże, przez okres do siedmiu lat od powyższej daty, Malta może stosować środki ochronne w celu ograniczenia takiego prawa. Jeżeli w tym czasie równowaga maltańskiego rynku pracy zostanie zakłócona w stopniu zagrażającym stopie życiowej lub poziomowi zatrudnienia w danym regionie lub sektorze zatrudnienia, wówczas państwo może wprowadzić ww. ograniczenia. W tym celu, Malta utrzymuje system pozwoleń na pracę (work permit) w celu monitorowania swojego rynku pracy tak, aby z wyprzedzeniem kontrolować niepokojące sytuacje. Takie pozwolenia na pracę będą wydawane automatycznie. Koszt jego uzyskania to Lm 25.

Osoby poszukujące pracy mogą przebywać na Malcie do 6 miesięcy, ale już po upływie 90 dni mają obowiązek złożenia na miejscowym posterunku policji wniosku o pozwolenie na pobyt na Malcie (residence permit), które ważne jest maksymalnie 5 lat i wymaga przedłużenia. Termin ważności pozwolenia wydanego w związku z pracą jest uzależniony od okresu ważności umowy o pracę; w przypadku zwolnienia z pracy, osoba ma 90 dni na znalezienie nowego pracodawcy, w przeciwnym wypadku pozwolenie na pobyt traci ważność.

Minimalna pensja na Malcie ustalona na rok 2007 wynosi 585 euro miesięcznie. Średnio jednak zarobki w tym kraju dochodzą do 1000 euro miesięcznie.

 

Jeśli chcesz zarezerwować miejsce na kursie szkole językowej na Malcie wypełnij formularz zgłoszeniowy.