Drukuj

PRACA W NOWEJ ZELANDII DLA UCZNIÓW

Turysta lub uczeń przebywający w Nowej Zelandii do 3 miesięcy (bez konieczności posiadania wizy) nie może legalnie podejmować pracy. Można natomiast pracować w niepełnym wymiarze godzin (Part Time, do 20 godzin tygodniowo) ucząc się na kursie Full Time (minimum 20 godzin tygodniowo) jeżeli jest się posiadaczem wizy studenckiej (student permit), a kurs językowy (w szkole prywatnej lub wyższej) trwa minimum 6 miesięcy. Głównym celem pobytu powinna być nauka a nie praca, a składając wniosek o pozwolenie na pracę powinno być się w posiadaniu certyfikatu IELTS z ogólną oceną nie niższą niż 5.0.

Posiadając wizę studencką, pracę na pół etatu można podejmować również w następujących przypadkach:

  • wymaga tego program kursu (w zakresie zdobycia praktyki zawodowej);

  • jest to praca w czasie przerwy świąteczno-noworocznej, a kurs nie jest krótszy niż 12 miesięcy;

  • kurs trwa nie krócej niż 2 lata akademickie;

  • kurs kończy się uznaniem kwalifikacji dających punkty w procesie emigracyjnym (Skilled Migrant Category);

  • jest się uczniem jednej z dwóch ostatnich klas szkoły średniej (years 12 / 13), pod warunkiem posiadania pisemnej zgody władz szkoły i rodziców.

Aby podjąć legalną pracę należy złożyć wniosek o zmianę warunków zezwolenia na pobyt, przebywając już na terenie Nowej Zelandii. Jeśli szkoła prowadząca kurs jest zarejestrowanym operatorem dla aplikacji on-line można to zrobić przez internet. Jeśli szkoła nie jest zarejestrowana należy postępować wg tradycyjnej procedury:

  1. wydrukować ze strony www.immigration.govt.nz formularz Application for Variation of Conditions form (NZIS 1020); formularz można również otrzymać w najbliższym oddziale Urzędu Imigracyjnego;

     

  2. wypełnić wniosek i dołączyć do niego:

     

    • opłatę za rozpatrzenie (NZ$60),

    • potwierdzenie przyjęcia na kurs,

    • potwierdzenie opłacenia nauki;

     

  3. wypełniony  wniosek z załącznikami przesłać do najbliższego oddziału Urzędu Imigracyjnego (New Zealand Imigration Service).

Zgodnie z aktualnymi przepisami osoba, która ukończyła naukę w Nowej Zelandii również może się starać o pozwolenie na pracę (work permit). Warunkiem jest posiadanie oferty zatrudnienia zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami oraz:

  • ukończenie w Nowej Zelandii kursu trwającego nie krócej niż 3 lata lub

  • zdobycie kwalifikacji podczas kursu w Nowej Zelandii dających punkty w procesie emigracyjnym (Skilled Migrant Category of Residence Policy) i

  • złożenie wniosku nie później niż trzy miesiące po dacie wygaśnięcia pozwolenia na podjęcie nauki (student permit) na ukończony kurs lub

  • posiadanie specjalnego zezwolenia na poszukiwanie pracy dla absolwentów.

Ponadto o pozwolenie na pracę (work permit) może się starać osoba, która nie posiada oferty pracy, ale zdobyła w Nowej Zelandii kwalifikacje dające punkty w procesie emigracyjnym i składa wniosek nie później niż 3 miesiące od upłynięcia terminu ważności wizy studenckiej (student permit).


Do podjęcia pracy w Nowej Zelandii konieczne jest uzyskanie numeru identyfikacji podatkowej (tzw. IRD Number) w New Zealand Inland Revenue Department. Szczegółowe informacje dotyczące prawnych aspektów podejmowania pracy w Nowej Zelandii dostępne są na stronie New Zealand Immigration Service.

Tutejszy rynek pracy jest bardzo konkurencyjny. Im więcej doświadczenia posiadasz tym łatwiej Ci się będzie odnaleźć na rynku i dostać pracę. Ważne jest aby Twoje umiejętności komunikowania się w języku angielskim były dobre.  W większości przypadków ma to decydujący wpływ na uzyskanie zatrudnienia.

Średnie zarobki w Nowej Zelandii nie są wysokie. Kształtują się poniżej 40 tysięcy NZ$ rocznie (przed opodatkowaniem). Minimalny zarobek na godzinę (gwarantowany przez prawo) wynosi:

  • dla osób w wieku 16-17 lat: NZ$ 9.00 (brutto)

  • dla dorosłych: NZ$ 11.25 (brutto)

Proste zawody (nie wymagające kwalifikacji, np. sprzątanie) opłacane są z reguły w wysokości ok. NZ$ 14-15 (brutto) za godzinę, podczas gdy profesjonaliści mogą się spodziewać zarobków od NZ$ 25 (brutto).

Codziennie wszystkie większe gazety ukazujące się w NZ, podają informacje o zatrudnieniu w dziale o nazwie Situations Vacant. Najwięcej ogłoszeń z Auckland znajduje się w New Zealand Herald, z Wellington w The Dominion i Dominion Post, z Christchurch w The Press, z Queenstown - The Otago Daily Times.

Informacje o zatrudnieniu można również uzyskać w internecie pod następującymi adresami:

Podatki (19.5% od każdego dolara) potrącane są podczas odbierania wypłaty. Pracodawcy po prostu je odprowadzają z pensji. Ponadto z pensji potrącana jest składka na ubezpieczenie w wysokości 1.2%. Wysokość podatku GST (Goods and Services Tax), znanego w Polsce jako VAT, wynosi 12.5% i jest stała.

 

Jeśli chcesz zarezerwować miejsce na kursie w nowozelandzkiej szkole językowej wypełnij formularz zgłoszeniowy.